– Mini-Maria Södra Älvsborg är till för ungdomar och deras familjer som bor i Borås, Ulricehamn, Vårgårda, Herrljunga, Bollebygd, Svenljunga och Tranemo. Du kan besöka oss där det passar dig bäst.
– På Mini-Maria arbetar två socionomer, en socialpedagog, tre sjuksköterskor, en psykolog och en läkare. Alla arbetar tillsammans för att hjälpa dig på bästa möjliga sätt.
– Vi kan ha både korta och långa kontakter med ungdomar. En del kommer bara en gång och andra kan behöva kontakt en längre tid. Vi anpassar oss efter din situation och dina behov.
– Vi pratar med dig och diskuterar tillsammans hur vi går vidare. Innan du drogtestas hos oss så vet du vilka som kommer att få ta del av resultatet.
– Under kartläggningen i början av vår kontakt behöver de som uppger en problematik med alkohol och/eller narkotika lämna drogtest. Det ser sedan olika ut för alla våra ungdomar under behandlingen hur ofta en lämnar drogtester. Det bästa är att du är ärlig och berättar för oss vad du har tagit och hur du upplevde det så att vi kan prata vidare om det.
– Ja, det kan ingå i behandlingen att en förutom samtal också får lämna drogtester. Det går dock inte att enbart lämna drogtester utan att en har pågående behandling hos oss på Mini-Maria. Då får en vända sig till den vårdcentral som en är listad på.
– Hos läkaren kan du få hjälp med din psykiska hälsa. Det kan handla om samtal, diagnostiska bedömningar av olika slag eller att du behöver läkemedelsbehandling. Läkaren har också möjlighet att sjukskriva dig under en period och utfärda olika intyg som du kan behöva.
– Hos socionomen/socialpedagogen får du hjälp med din situation utifrån samtal. Vi kan möta dig både individuellt eller tillsammans med andra som är viktiga för dig, exempelvis familj eller partner. Fokus ligger på alkohol, droger och/eller spel om pengar men vår målsättning är att du ska känna dig fri att prata om det som är viktigt för dig.
– Hos sjuksköterskan kan du få råd, stöd och hjälp när du har bekymmer med droger och/eller alkohol och även med hur du mår och känner dig både fysisk och psykiskt. Drogtester görs hos en sjuksköterska, som är van vid att ta olika typer av prover.
– Ja, eftersom du är myndig bestämmer du själv.
– Ja, vi kan alltid träffas för ett första samtal. Beroende på hur din situation ser ut hjälps vi åt med vägen vidare. Du kan också alltid ringa oss anonymt och rådfråga.
– Nej, vi kontaktar inte polisen om det exempelvis framkommer att du har tagit droger eftersom att vi har tystnadsplikt. Om vi på Mini-Maria får kännedom om att allvarliga brott har begåtts kan vi i vissa fall vara skyldiga att informera polis.
– Nej, vi har sekretess och vi får inte berätta för någon om inte du vill att vi gör det. Av erfarenhet vet vi dock att samarbete med skolan kan vara väldigt bra för att underlätta din situation. Men det är du som bestämmer.
– Drogtester på Mini-Maria kan vara en del av vår behandling där också andra insatser ingår. Vid behov av endast urinprovtagning men inget stöd i övrigt så kan en vända sig till den vårdcentral där en är listad.
– Vid första besöket träffar ni i regel en socionom/socialpedagog och en sjuksköterska. Vi berättar om Mini-Maria och vad vi kan hjälpa till med. Ni får också berätta vad som gör att ni kommit till oss och vad ni önskar stöd och hjälp med. Utifrån det kommer vi sedan tillsammans fram till hur vi ska fortsätta framåt.
– Ta kontakt med oss för att rådfråga!